1. Lemon grass
Serai atau sereh adalah tumbuhan herbal malar hijau yang dikenal juga sebagai sereh makan (indonesia), takrai (thailand), lemongrass (english). Tanaman ini selalunya digunakan dalam masakan kalangan masyarakat Asia terutama di Thailand. Tumbuhan ini mempunyai perasa lemon dan boleh dikeringkan menjadi tepung atau digunakan segera. Digunakan dalam masakan kari dll. Serai juga sesuai digunakan dalam masakan ayam, ikan, dan makanan laut. Serai mudah ditanam dimana mana jenis tanah kecuali kawasan berair atau berpaya. Malaysia khususnya, serai makan banyak ditanam sebagai tanaman dapur. Batang serai dituai untuk kegunaan segar sebagai perisa dalam masakan. Serai makan adalah sejenis tanaman rumput yang beraroma dan mempunyai rimbunan daun yang lebat.
Sumber : https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Serai_makan
2. Coriander
Coriander ialah sejenis tumbuhan herba semusim dan tergolong dalam famili apiaceae. Coriander berasal dari Eropa Selatan, Afrika Utara dan Asia Barat. Coriander adalah tumbuhan lembut dan tidak berbulu yang boleh tumbuh hingga ketinggian 50 cm. Daunnya bermacam macam bentuknya yaitu bercuping luas pada tapak tumbuhan dan lembut rampai pada tapas batang berbunga yang lebih tinggi. Bunga bunganya dibawa umbel kecil berwarna putih atau merah jambu pudar, tak bersimetri kelopak kelopaknya yang menjauhi pusat umbel lebih panjang. Buahnya merupakan Zkizokarpa kering berbentuk bundar yang berdiameter 3-5 mm.
Sumber : https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Ketumbar
3. Galangal
Galangal merupakan sejenis rizom dengan kegunaan masakan dan perubatan dan banyak digunakan di Asia Tenggara. Rupanya hampir sama dengan halia. Lengkuas merupakan tanaman tempat di Adia Tenggara. Lengkuas diginakan dalam masakan untuk menambah aroma seperti masakan pedas, laksa penang, sup singgang dan boleh digunakan untuk masakan goreng. Lengkuas melegakan sakit perut, selsema dan agen antibakteria.
Sumber : https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Lengkuas
Tidak ada komentar:
Posting Komentar